street-thief-holding-knife-trying-steal_

Σχολείο Αυτοάμυνας Πολιών 

Ένα σεμινάριο ιδανικό για κάθε πολίτη, που θέλει να  βελτιώσει την προσωπική και οικογενειακή το ασφάλεια και να αποκτήσει  εφόδια και εργαλεία για να μπορεί να αναγνωρίζεται, αποφεύγει και αντιμετωπίζει τη βία και το έγκλημα. 

Γενικές Πληροφορίες

Ως άνθρωποι έχουμε πολλαπλές ανάγκες για να μπορέσουμε να πετύχουμε ισορροπία και αρμονία στην ζωή μας.  Η ασφάλεια αποτελεί αναμφισβήτητα μια από  τις πρώτες και σημαντικότερες  ανάγκες που θα πρέπει να τακτοποιήσουμε, για να μπορέσουμε να εξελιχτούμε ώστε να βρούμε το βαθύτερο νόημα της ζωής.

 

Η εμπειρία που μας προσφέρει το Ισραήλ, σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια, είναι ιδιαίτερα πολύτιμη και χρήσιμη. Ένα κράτος έθνος, περιτριγυρισμένο από εχθρούς, έχει αναπτύξει ιδιαίτερα τις τεχνικές και τακτικές επιβίωσης και τα μαχητικά συστήματα. Από το 1920, πολύ πριν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του, το  Ισραήλ είχε δημιουργήσει παραστρατιωτικούς πύρινες για να προστατευτεί από τις επιθέσεις των Αράβων.  Οι πυρήνες αυτοί, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, αποτέλεσαν και αποτελούν την IDF (Israeli Defense Force). Τα μαχητικά συστήματα που αναπτύχτηκαν και συνεχίζουν να εξελίσσονται στο Ισραήλ είναι γνωστά ως KAPAP (Krav Panim el Panim) Μάχη σώμα με σώμα, και ως Krav Maga, μάχη επαφής.  

 

Οι ισραηλινές μεθοδολογίες μάχης σώμα με σώμα, αν και στηρίζονται σε παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, έχουν εξελιχτεί και προσαρμοστεί απολυτά στο σύγχρονο περιβάλλον και τις ανάγκες του ανθρώπου του σήμερα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες αστυνομίες ανά τον κόσμο, επιλέγουν τα ισραηλινά συστήματα μάχης για να εκπαιδευτούν.

 

Αρχές
Από πολύ νωρίς, οι ισραηλινοί εκπαιδευτές, είχαν παρατηρήσει, ότι η εκπαίδευση σε παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Οι κονσερβοποιημένες τεχνικές, εγκλώβιζαν τον μαχητή σε συγκεκριμένα μοτίβα, με τραγικό αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό ή θάνατο αρκετών μαχητών. Σε αντίθεση με όσους δεν είχαν εκπαιδευτεί και με το να κρυφτούν ή με το να τρέξουν, έσωζαν τις ζωές τους.

 

Η τραγική αυτή εμπειρία, έδωσε το ερέθισμα στον εκπαιδευτή, Moshe Feldenkrais, να πειραματιστεί με μια πιο ρεαλιστική εκπαιδευτική εκδοχή. Μια μέθοδο που θα βασιζόταν στην παρατήρηση του τι θα κάνει κάποιος που του γίνετε μια αιφνίδια επίθεση με μαχαίρι. Το πείραμα έδειξε ότι όλοι οι συμμετέχοντες, από ένστικτο σήκωναν τα χέρια με σκοπό να προφυλαχτούν. Ωραία λοιπόν!!! Eίπε ο Feldenkrais. Από εδώ θα ξεκινήσουμε. Από την πρώτη αυθόρμητη κίνηση.

 

Στην συνεχεία, ο Feldenkrais προσπαθώντας να κάνει το πείραμα του όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό, χρησιμοποίησε ένοπλες και άοπλες επιθέσεις σε κάθε μέλος της ομάδας. Όλη η διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε για να μπορούν να αναλυθούν οι ενστικτώδεις αντιδράσεις των αμυνόμενων ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικός οδηγός. 


Στην συνέχεια δημιουργήθηκαν Drill πάνω στην “ασυνείδητη αντίδραση”. Οι ασκούμενοι ακολουθούσαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριών μηνών και επαναξιολογούνταν ύστερα από ένα χρόνο εκπαιδευτικής αποχής.  
Η συγκεκριμένη τακτική, αποκάλυψε ότι οι ασκούμενοι ήταν ακόμη σε θέση να ανταπεξέλθουν μιας βίαιης επίθεσης, παρά το μεγάλο διάστημα αποχής από την εκπαιδευτική διαδικασία.  

 

Η πρώτη λοιπόν και πιο σημαντική  αρχή των ισραηλινών μαχητικών συστημάτων, είναι οι τεχνικές και τακτικές να βασίζονται στα ενστικτώδη αντανακλαστικά και όχι σε κονσερβοποιημένες χωρογραφίες άνευ ουσίας και αποτελεσματικότητας.    

 

Δομή Σεμιναρίου

Το σεμινάριο αυτοάμυνας πολιτών, αποτελείται από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.  Στόχος της θεωρητικής εκπαίδευσης, είναι η κατανόηση της βίας και του εγκλήματος ως κοινωνικού φαινόμενου, οι μορφές και τα είδη εκδήλωσης  του εγκλήματος, οι αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού σε στρεσογόνα και απειλητικά περιστατικά και τρόποι προετοιμασίας, πρόληψης, αποκλιμάκωσης και αποφυγής απειλητικών καταστάσεων. 

 

Το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου, περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνικές και τακτικές αντιμετώπισης απειλών και  επιθέσεων, βασισμένες στο Krav Maga, αλλά με μια πιο απλή, άμεση και λειτουργική εκδοχή, βασισμένη στην εμβιομηχανική και τα ενστικτώδη αντανακλαστικά. Ενώ η όλη εκπαιδευτική μεθοδολογία, είναι δομημένη συμφώνα με τις αρχές της Νευροεπιστήμης της μάθησης για την μέγιστη κατανόηση και αφομοίωση των διδαχθέντων.  

 

Σκοπός Σεμιναρίου

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η κατανόηση της τρωτότητας σας και η θωράκιση σας με λειτουργικά, απλά, εργαλείο, που θα κουβαλάτε μαζί σας για μια ζωή,  χωρίς την ανάγκη συνεχόμενης εκπαίδευσης.     

 

Σε Ποιον Απευθύνεται;

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους, από 16 ετών και άνω, που επιθυμούν να βάλουν τα θεμέλια στην προσωπική τους ασφάλεια. Δεν υπάρχει περιορισμός φύλου, φυσικής κατάστασης ή ιδιαίτερων χαρακτηριστικών.   

 

Σε Ποιου Δεν Απευθύνεται;

Το σεμινάριο δεν απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν τις επιθετικές  τους ικανότητες, με σκοπό την ανάδειξη κυρούς και δύναμης. Σε άτομα με ποινικό μητρώο και σε άτομα με διάγνωση Αντικοινωνικής Διαταραχής Προσωπικότητας. 

 

Τεχνική & Τακτική Κατάρτιση

Το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου ενδεικτικά περιλαμβάνει τεχνικές και τακτικές για την αντιμετώπιση των παρακάτω περιπτώσεων:  

 

 • Αντιμετώπισης πνιγμού / στραγγαλισμού

 • Αντιμετώπισης εναγκαλισμών

 • Αντιμετώπιση κεφαλοκλειδωματών  

 • Αντιμετώπιση σπρωξίματος / τραβήγματος  

 • Αντιμετώπιση χτυπημάτων με τα χέρια

 • Αντιμετώπιση τραβήγματος ρούχων / μαλλιών

 • Αντιμετώπιση απειλής / επίθεσης με μαχαίρι

 • Αντιμετώπιση επίθεσης με ρόπαλο

 • Αντιμετώπιση απειλής με πιστόλι

 

 • Διάλεξη με θέμα την οικιακή & οικογενειακή ασφάλεια 

 • Σενάρια διαχείρισης διαπληκτισμών

 • Τακτικές αποκλιμάκωσης

 • Τακτική χειρισμού πολλαπλών επιτιθέμενων

 • Ανεύρεση και χρήση ευκαιριακών όπλων 

 

Κατανόηση Της Εγκληματικής Ψυχολογίας

Μέρος του σεμιναρίου, περιλαμβάνει την ανάλυση του εγκλήματος από την σκοπιά των θυτών. Τι τους οδηγεί στην προβατική συμπεριφορά, πως αναγνωρίζετε μια εγκληματική συμπεριφορά πριν εκδηλωθεί, οι διαφορές της κοινωνικής βίας από την μη κοινωνική βία και οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην εκδήλωση του εγκλήματος.

 

Νομοθεσία
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα δικαιώματα σας στην άσκηση της αυτοάμυνας, όπως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πότε τα υπερβαίνετε. Η νοητή γραμμή μεταξύ συμπλοκής και αυτοάμυνας είναι πολύ λεπτή.  Η άγνοια ή η παρανόηση του νομικού πλαισίου μπορεί να σας οδηγήσει σε αντίθετα και πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα. 

 

Βελτίωση

Η εκπαιδευτική εμπειρία του σεμιναρίου, θα σας αυξήσει σημαντικά τον βαθμό επαγρύπνησης και θα σας βελτιώσει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση σας, καθιστώντας σας πιο συνειδητοποιημένους στα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια σας. Παράλληλα θα βελτιωθούν τα αντανακλαστικά σας και θα είστε σε θέση να ελέγξετε τους φόβους και τις παρορμήσεις σας.  

 

Καθημερινές Συμβουλές

Στο σεμινάριο θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να αναλύσουμε καθημερινά προβλήματα και σενάρια που αφορούν την ασφάλεια σας.

 

Μέγιστος Αριθμός Συμμετεχόντων

Για την καλύτερη κατανόηση της ύλης του σεμιναρίου, ο μέγιστος αριθμός των συμμετεχόντων είναι τα 10 άτομα.

 

Εισηγητές

Βασικός εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο επικεφαλής εκπαιδευτής της Krav Maga Science, Expert Βασίλης Πετρίδης με το Team εκπαιδευτών του. Για την πρακτική εκπαίδευση θα υπάρχει ένας εκπαιδευτής για κάθε 4 άτομα. 

 

Σχολεία / Εταιρίες / Δήμοι / Σύλλογοι

Το σεμινάριο μπορεί κατόπιν συνεννόησης, να πραγματοποιηθεί σε χώρο και τόπο που εσείς επιθυμείτε.  Η θεωρητική και πρακτική υλη μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα, αν πρόκειται αποκλειστικά για παιδιά ή γυναίκες.

 

Ημερομηνίες
θα ανακοινωθούν.

 

Μέρες / Ώρες

Σάββατο & Κυριακή 
9:00 – 17:00  

 

Κόστος

80€ (Η εξόφληση του σεμιναρίου θα γίνει στο χώρο διεξαγωγής, πριν την έναρξη)

Πιστοποίηση / Δωρεάν Μαθήματα
Οι συμμετέχοντες, θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Κέντρο Πολιτισμού Ισραηλινών Τεχνών  “Ιmi Lichtenfeld” και από την Krav Maga Science. Παράλληλα θα έχουν το δικαίωμα για ένα μήνα δωρεάν μαθημάτων στο δίκτυο των εκπαιδευτικών κέντρων της Krav Maga Science.

 • Facebook
Krav Maga Science HQ Greece
Agiou Dimitriou 309 & Psiloriti 2 - Agios Dimitrios -  17342
Tel.: +30 211 4040394  Email: kravmagascience@gmail.com